En virtuell server er virtuell på den måten at det er lagt inn et virtualiseringslag som skiller maskinvaren fra operativsystemet. Dette gir noen svært spennende muligheter:

• Bedre utnyttelse av underliggende maskinvare ved at mange virtuelle servere kan dele på ressursene
  • Serveren kan helautomatisk raskt oppgraderes og etableres
  • Redundans ved at en virtuell maskin kan flyttes til ny hardware automatisk ved feil
  • Det er enkelt å ta backup ved å bruke såkalt snapshots; øyeblikksbilde av din server. Disse kan du raskt starte opp igjen; ingen tilbakeføring av filer som tradisjonelle backup'er

For deg som bruker, vil en virtuell server gi deg de samme mulighetene som en fysisk server:

• Du får Administrator/root tilgang og kan gjøre hva du vil på server
  • Du er selv ansvarlig for oppdateringer og vedlikehold av programvare og operativsystem

Det er også noen begrensninger som du bør være klar over:

• Ikke konsoll-tilgang. Det finnes ingen skjerm og tastatur tilkoblet din virtuelle server, så hvis du sletter kritiske systemfiler eller på annen måte gjør at serveren ikke lenger kan starte, er du avhengig av å starte server igjen fra en backup (Snapshot)