Hva er DNS? Print

• 7

DNS er en forkortelse for Domain Name System, dvs. domenenavnsystemet på Internett, som gjør at man kan bruke domenenavn som f.eks. www.mittnavn.no istedenfor IP-adresser som f.eks. 192.168.1.1. DNS kan også stå for Domain Name Server, dvs. en navnetjener.

Følgende DNS typer kan settes på ditt domene:

• A: En A-record eller address record, tildeler en IP adresse til et domene eller subdomene navn. Hvis du f.eks. ønsker å tildele ip adressen 10.10.0.1 til din web-server, oppretter du en A-record med WWW som vertsnavn, og setter IP adressen 10.10.0.1 inn i adresse-feltet. Alle forespørsler som da kommer til www.dittdomene.no vil bli videresendt til denne ip adressen.
  • AAAA: En AAAA-record er det samme som A-record, men er forbeholdt IPv6 adresser.
  • MX: En MX-record eller mail exchange record, forteller hvor epost til et domene skal sendes. Det er vanlig å opprette flere MX records på samme domenenavn, med forskjellig vekting. Vektingen forteller i hvilken rekkefølge epost som blir sendt til domenet skal leveres. Lavest vekting vil bli forsøkt først.
  • CNAME: En C-record eller canonical name, er et alias. Et alias gjør at du kan ha mange navn, uten å måtte oppgi en IP adresse for hver record. Et alias brukes hvis du f.eks. har mange tjenester som peker til samme ip adresse, da slipper du å endre alle recordene hvis serveren endrer adresse.  Et eksempel på en CNAME record er hvis du oppretter en "mintjeneste.mittdomene.no" som er et CNAME til "www.mittdomene.no". I dette eksempelet er "wwww.mittdomene.no" igjen en A-record til en IP adresse.
  • SPF: SPF (Sender Policy Framework) er egentlig ikke en egen DNS type record, i DNS vil den bli satt som TXT record, men vi har valgt å legge den til i kundegrensesnittet fordi en slik record blir mer og mer vanlig omtalt ifbm sikring av epost og som et ledd i å unngå SPAM.
  • TXT: En TXT-record eller tekst record, muliggjør å sette inn en tekst-string i DNS. Et av de vanligste brukene av TXT records er ifbm SPF (Sender Policy Framework), for å signalisere hvilken epost servere i et domene som har lov til å sende ut epost på vegne av brukerne. Et eksempel er "v=spf1 -all" som sier at domenet aldri sender ut epost.
  • SRV: En SRV-record eller server record er ment for å kunne signalisere hvor en vert som skal utføre en tjeneste befinner seg. I denne forbindelse mener vi helt ned på port og transport nivå, f.eks. at en TCP tjeneste på port 80 befinner seg på en gitt vert.  Eksempel på SRV record er "_http._tcp.mittdomene.no" peker til www.mittdomene.no med parametrene 0 5 80 (som betyr prioritet 0, vekting 5 og port 80).

I tillegg finnes en Administrator spesial-type:

• URL: Denne funksjonen vil videresende en forespørsel til en webside. F.eks. hvis du oppgir vertsnavn "www", og setter type til URL, må du oppgi URL'en som du ønsker denne adressen skal videresendes til. URL'en må være full internett adresse, f.eks. "http://www.vg.no". Alle forespørsler som kommer til www.mittdomene.no vil da bli videresendt til www.vg.no, og ditt domenenavn vil bli stående i adressefeltet.