Hva er et domenenavn? Print

• 0

Med et eget domenenavn har du din egen unike adresse på Internett, din digitale identitet om du vil. Teknisk sett er domenenavn bare koblinger mellom navn og IP-adresser. Alle datamaskiner tilknyttet Internett har sin unike IP-adresse, men fordi vi mennesker har lettere for å huske navn enn sifre, har man laget domenenavnsystemet (DNS) som lar oss bruke navn slik som www.administrator.no (domenenavnet) istedenfor 194.22.42.45 (IP-adressen).

Et domenenavn registreres for ett eller flere år av gangen, og kan fornyes så lenge du ønsker å beholde det. Et kort, godt og beskrivende domenenavn gjør det lettere for dine kunder og kontakter å huske epost-adressen din eller webadressen til din hjemmeside. Fordelen med eget domenenavn, er at adressen din alltid forblir den samme, selv om du skulle velge å flytte håndtering av epost og/eller websider til en annen Internett-leverandør.

Et domenenavn er hierarkisk oppbygget med punktum (.) som skille mellom de ulike nivåene. Under toppnivå-domenet .no ligger f.eks. domenenavnet administrator.no som har subdomenene www.administrator.no og ftp.administrator.no. Dersom du eier domenenavnet mittnavn.no, eier du også automatisk alle subdomener under dette domenet som du måtte finne det for godt å opprette, f.eks.www.mittnavn.nobare.mittnavn.no og mitt.bare.mittnavn.no.